Jakou terapii si vybrat?

 

Meditujete, používáte afirmace, TFT, sebekoučing, ale Vaše vztahy se stále nezlepšily tak jak byste chtěli?
Chodíte na terapie, rodinné konstelace, znáte se dokonale, ale nevíte jak ze svých zvyků ven?

 

Možná je to tím, že pracujete na sobě pouze v jedné části spektra technik a terapií. V tomto článku se podíváme na 3 oblasti práce na sobě: integraci, transformaci a transcendenci.

 

Integrace

Integrace - poznání a přijmutí sama sebe - je základ. Bez integrace můžeme meditovat, používat afirmace, chodit po žhavém uhlí, cvičit nové dovednosti, ale k žádné skutečné změně nedojde. Pouze se oddálíme od svého jádra, od sebe sama. Rosteme, ale ztrácíme půdu pod nohama.


"Čím víc se snažíš být čím nejsi, tím více zůstáváš stejný.
Čím víc se snažíš být tím, kým jsi, tím více se měníš."
(Arnold Beisser, paradoxní teorie změny Gestalt terapie)

 

Poznání sama sebe většinou směřuje do minulosti - takový jaký jsem teď je výsledkem toho, co mě formovalo v minulosti. Používáme reflexe svého chování, vzpomínky na události našeho života a ropoznáváme, jak nás ovlivnily. K integraci je nutné projít vzpomínkou plně, nejen v myšlenkách, ale i s pocity a emocemi. Na to je vhodná terapeutická práce s tělem, regrese, rodinné konstelace nebo práce s přesvědčeními.

 

Transformace

Integrace, setkání se sebou samým, umožňuje transformaci - přeměnu. Z plachého chlapce se stane sebevědomý muž, ze zakřiknuté dívky krásná atraktivní žena.

Kdyby muž pracoval na sobě, ale neintegroval svůj stín, stal by se z něj frajer s umělým kouzlem, které by mu nakonec nikdo nevěřil. Podobně žena by se možná stala úspěšnou modelkou, ale postupně by lepila svoji krásu plastickými operacemi, nebo utápěla žal v alkoholu. Rozpor mezi vnějším obrazem a skutečností by se zvětšoval jako v Obrazu Doriana Graye od Oscara Wilda.

 

Transformace není vylepšení ani zvětšení, ale přeměna v jinou kvalitu. Vztek přeměníme v soucit, nenávist v pochopení, frustraci v nadšení - energie zůstává, ale kvalita se mění. Je to často "alchymická" práce, rozumem špatně uchopitelná. Vhodná je práce s energií těla, emocemi, dechem nebo čakrami (životními energiemi) a přesvědčeními o sobě samém.

 

Transcendce

Transcendce jde za fyzickou realitu, za prostor a čas. Určuje směr naší cesty. Patří sem vize, archetypy, transpersonální témata a otázky odkud přicházíme a kam jdeme. Transcendce dává transformaci smysl.

Pokud nejdříve nedojde k transformaci, bude transcendence úletem. Je spousta "jogínů", kteří ztratili smysl pro realitu a stali se, v lepším případě, podivíny. V horším případě je společnost vyhodnotila jako nebezpečné a zavřela do blázince.

Bez integrace bude snaha o transformaci marná. Bez transformace svého života si transcendencí můžete i ublížit.

Hezky to ilustruje starý tibetský příběh o Milarepovi. Ten se v touze po pomstě stal černokněžníkem, získal magické schopnosti, ale netransformoval zhoubnou energii pomsty v sobě. To ho zavedlo na práh smrti, když ho celá vesnice pronásledovala a chtěla zabít. Našel útočiště u buddhistického mistra, který mu nakázal postavit dům. Jen co byl dům hotov, nakázal mu ho zbořit. Jen co byl zbořen, nakázal mu postavit další. Hotový dům musel opět zbořit ještě nekolikrát. Jen skrze fyzickou práci, duševní cvičení a práci na svých pozemských tématech mohl Milarepa integrovat a transformovat síly v sobě. Teprve potom se stal bájným jogínem, který konal různé zázraky.


Celistvost

Dalo by se říct, že integrace se týká minulosti, transformace přítomnosti a transcendence přesahuje za čas. Každá změna v nás, aby měla konečnou platnost se musí dotknout všech tří rovin, podobně jako její energie projde všemi čakrami. Člověk i svět je celistvý, žádná jeho část nemůže být opomenuta.

(Shivo)

Diskusní téma: Jakou terapii si vybrat?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek